Hoe het begon

Specialist in chilipepers zijn we niet altijd geweest. De oorsprong ligt bij opa Mooijman: hij begon in 1934 met de kwekerij, met teelten in open grond. Hij teelde druiven in 5 druivenserres en hij had ook een hectare glas, waar hij tomaten, sla, komkommers en meloenen teelde.

Nadat zijn zonen Jan en Piet het bedrijf hadden overgenomen werden de komkommers de belangrijkste specialisatie. Jan ging later alleen door en zijn zoon Arthur kwam erbij. In 2004 nam Arthur het bedrijf over en breidde uit met de aankoop van een stuk land van de buurman. De kwekerij werd ook compleet vernieuwd tot het bedrijf wat het nu in 2021 nog steeds is.

De omschakeling

Vanaf 2012 begonnen we met enkele rijtjes pepers en mini-komkommers. In de loop van de jaren moest de gewone komkommer steeds meer ruimte inleveren voor pepers en mini-komkommers. En vanaf september 2016 staan er alleen nog pepers in het bedrijf en ontwikkelden wij ons tot de specialist in chilipepers.

Specialist in chilipepers

Wij willen de specialist zijn in een diversiteit aan hete pepers en daarin zijn we inmiddels een eind op weg. Zo telen wij nu diverse kleuren Habanero, Naga’s en Trinidad Scorpions. We kweken ook specials zoals Carolina Reaper, Madame Jeanette, Shishito, Aji Amerillo en Rocoto.

Van de meeste soorten kweken we diverse kleuren zoals rood, geel, oranje, groen en bruin.

Als specialist in chilipepers vertellen je graag meer over die pepers: hier lees je meer over chilipepers.

Duurzaamheid

Naast de veranderingen in teelt heeft het bedrijf ook de nodige veranderingen ondergaan op het gebied van energie- en waterverbruik. Zo is het watersysteem sinds 2019 gesloten en wordt al het retour(drain) water hergebruikt.

Sinds 2017 liggen er zonnepanelen op het dak waardoor de kwekerij voor een groot gedeelte zijn eigen opgewekte stroom gebruikt om zo bijvoorbeeld de koelcel en waterpompen van stroom te voorzien.

Ook is de gehele kwekerij voorzien van beweegbare schermen die in de koude periodes dienen om de kou buiten te houden om zo het gasverbruik te verlagen.

In de afgelopen jaren maken wij steeds meer gebruik van biologische bestrijders die diverse plagen onder controle houden. Mocht dit niet voldoende zijn dan maken wij gebruik van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen in plaats van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Door deze omslag te maken zijn wij in staat om een zeer ‘schoon’ product te telen en voldoen wij op ruime wijze aan alle normen die vanuit de supermarkten worden gevraagd.

Certificaten

Onze kwekerij heeft de volgende certificaten:

Global GAP

Dit staat voor Goede Agrarische Productie. Het is een protocol vanuit de Europese supermarkten met betrekking tot de  voedselveiligheid. Met dit systeem tonen we aan dat we de pepers op een verantwoorde manier telen.

Deze internationale productiestandaard besteedt aandacht aan:

  • Minimaliseren van milieuverontreiniging;
  • Terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen;
  • Meer doelmatig gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen (water, energie en biologische bestrijders);
  • Goed omgaan met gezondheid, welzijn en veiligheid van de medewerkers;
  • Behoud en verbetering van flora en fauna in de directe omgeving van het bedrijf.

Global GAP GRASP

Dit staat voor Risk Assement on Social Practice. Vrij vertaald is dit een vrijwillige aanvulling op het GG certificaat dat de sociale praktijken op ons bedrijf beoordeelt. De gezondheid, veiligheid en welzijn van de werknemers worden hierbij gecontroleerd. Daarnaast vind er controle plaats of de CAO-glastuinbouw normen, arbeidsovereenkomsten, werktijden, uitbetaling etc. worden nagekomen.

Hier kun je meer informatie vinden over dit keurmerk.

On the Way to Planet Proof

Dit is een onafhankelijk keurmerk dat bewijst dat onze pepers duurzaam zijn geproduceerd en daardoor een betere keuze zijn voor natuur, klimaat en dier. Voor ons bedrijf betekent dit dat wij er naar streven om de aarde steeds minder te belasten en ons bedrijf te verduurzamen. Zo verlagen wij jaarlijks ons energieverbruik waardoor wij minder broeikasgassen uitstoten.

Wij maken steeds minder gebruik van chemische middelen wat dier en natuur ten goede komt. Door al ons ‘rest’ water op te vangen en te hergebruiken besparen wij zowel op water- als op meststoffenverbruik.

Ook scheiden wij al ons afval zodat dit gerecycled kan worden.

Hier lees je meer over dit keurmerk en waar het voor staat.

.