Naga Jolokia of Ghost chili

geplaatst in: Pepersoorten | 0

naga bhut jolokia

Naga (bhut) Jolokia

Scoville: 400.000 – 600.000

Deze peper komt oorspronkelijk uit  India en is in diverse vormen en kleuren beschikbaar.

Aan de Scoville waarde is al wel te zien dat het hier gaat om een zeer hete peper. In 2007 was dit nog de heetste peper ter wereld, inmiddels is ie ingehaald door een andere soort.

Verder de deze peper heeft een typische citrusachtige smaak. De peper word vaak gedroogd en als specerij gebruikt om curry’s en chutneys te verrijken in smaak en hitte.

Een interessant feit is dat deze peper in sommige landen ook wordt gebruikt om olifanten op afstand te houden zodat ze geen plantages vernielen.

Het woord ‘‘jolokia’’ is Assamees voor het geslacht Capsicum. Het woord Nāga is Sanskriet voor koningscobra. De peper komt vermoedelijk oorspronkelijk uit Nagaland, en is door de Naga vernoemd naar een giftige slang uit de regio. Dit vermoedelijk omdat de scherpe smaak van de peper doet denken aan een beet van de koningscobra.

De peper staat ook bekend als Naga Morich in Bangladesh en Bih Jolokia in de staat Assam (Bih = ‘gif’, Jolokia = ‘chilipeper’). Andere namen zijn Bhut Jolokia (Bhut = ‘spook’), Oo-Morok (Oo = ‘boom’, Morok = ‘Chili’), Borbih JolokiaNagahariNagajolokiaNaga Moresh en Raja Mirchi (‘Koning der Chili’s’).

(Bron: Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.